fredag 6 september 2013

ゆずつけ麺

 ... och så var den första veckan av höstterminen avklarad. Har kommit i underfund med
att min engelska inte är belägen på samma standard som jag trott ända fram tills nu, men
vad i. Bara att kavla upp ärmarna och gå för det. Under dessa dagar är det endast väl
emottaget att ha annat att lägga ned tankar och kraft på än att betrakta bakåt.
 
med mina krafter smått uttömda och en ensamkväll att se fram emot denna fredag,
då jag redan haft dagens dos med tofu... var det inte så överraskande nudlar till middagen.
Eller rättare sagt つけ麺"tsukemen", enkelt uttryckt nudlar att doppa ned i någon 
tillhörande tsuyu. För den som vill följa originalreceptet fullt in i pricka skall det '
egentligen vara 中華めん, kinesiska nudlar samt fläskkött till det. Men ifall man,
likt jag, hyser en liten förkärlek till sobanudlar så går det just lika fint med det. Passade
dessutom på att pressa i lite citronsaft då det bara göra ting ännu godare.
 
ゆずつけ麺
 
材料 2人分
- två portioner av sobanudlar
(såsen att doppa nudlarna i)
    - めんつゆ"mentsuyu"...............................en deciliter
    - vatten.......................................................en deciliter
    - 穀物酢, japansk grynvinäger............½ matsked
    - ゆずこしょう"yuzupeppar".......................½ tesked **
    - en fjärdedel av en purjolök, skuren i tunna ringar
    - en halv skiva lövbiff
    - rivet citronskal
    - lite saft av citronen(för att addera till syrligheten)
 
**yuzupeppar är en slags pasta som det kan vara lite invecklat att hitta. Men, bor du i
Stockholmstrakten är det bara att ta en promenad till Japanska Torget på Tegnérgatan.
En fin smaksättare som både tillsätter sting och syrlighet till maten. Kommer utöver
det väl överrens tillsammans med vegetarisk matlagning.
 
1. blanda samman alla ingredienserna till såsen. Skär upp nötköttet i tunnare bitar.
2. koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan ned nudlarna för att koka 5-6 minuter.
3. under tiden som nudlarna kokar steker du upp köttet. Väl färdigstekt läggs det åt sidan
innan det läggs ned bland de resterande ingredienserna.
4. då bovetenudlarna väl kokat färdigt, sköljer du dem i iskallt vatten. För att vara på den
säkra sidan med att de kyls ned ordentligt kan det vara klokt att låta dem ligga i isvatten.
Lägg upp dem på en tallrik som du tycker väl om. Servera med tsuyun vid sidan om.
 
頂きます~
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar