torsdag 12 september 2013

小松菜のごま雑煮

efter ett kort velande fick gårdagens middag bli ごま雑煮, "zoni" med smak av sesam.
Dags att dämpa ned min abstinens efter det klibbiga mochirisets gummilika konsistens.
 
det fick dock lov att bli en aning justeringar då särskilda japanska ingredienser antingen
tenderar att vara svåra att få tag på, eller rent av icke-existerande i sortimentet affärerna
i Stockholm har att erbjuda en. Exempelvis 小松菜, "komatsuna". Den finns dessvärre
inte, likt mängder utav andra större gröna bladgrönsaker vilka råkar vara ganska så
essentiella i japanska maträtter. Men inte att sörja. Det finns ju faktiskt spenat om
någonting. Och finns det inte färsk sådan, som inte är mindre blad i en påse... då får
man ta sig en mindre promenad bort till bondens marknad, eller leta rätt i de asiatiska
affärerna. Pak Choi är också en fin, användbar grönsak som kan ersätta det mesta.
 
till skillnad ifrån originalreceptet som jag hittat i boken Your Japanese Kitchen,
skriven av Harumi Kurihara, är det här receptet vegetariskt då jag plockat bort
kamabokon(en kokt fiskkaka japanerna tycker om att ha i vintergrytor). Sedan så
kändes salladsärtorna självklara att lägga till då de ger en krispighet till det annars mjuka.
Man tager vad man haver. Det är det som gör grytor och soppor till en sådan höstnjutning.

 
小松菜のごま雑煮(med spenat)
 
 
材料 1人分
- en stor näve babyspenat
- en bit abura-age, tunn friterad tofu
- två block av mochi, riskakor av klibbigt ris
- 2,5dl dashibuljong
- en matsked japansk soja
- en matsked mirin
- 1-2 matskedar sesampasta
- lite mortlade sesamfrön efter smak
- salladsärtor

1. skålla spenaten i saltat vatten, följt av du kyler ned den under rinnande vatten. Vrid
åt bladen så att den större vattendelen försvinner. Skär så att det blir 3-4 centimeter på
längden ifall det är spenat av den större sorten.
2. skålla därefter abura-agen i kokande vatten. Torka av den med papper och skär upp
i drygt åtta bitar.
3. grilla riskakorna. Ytan skall vara brun och krispig, men formen uppsvälld och mjuk.
 *ifall man inte har en rostugn, går det lika fint med att placera gallret högst upp i
   ugnen och att ha den inställd på "grill".
4. häll ned dashibuljongen i en panna och koka upp. Lägg till sojan, mirin, samt den
friterade tofun och låt allting puttra tillsammans under 1-2 minuter.
5. ta upp lite spad av soppan i en soppslev. Lös upp sesampastan i spadet, följt av att
du åter häller ned det i stekpannan. Placera riskakorna samt spenaten i en djup skål.
Lägg till salladsärtorna nu ifall du vill ha dem med. Ringla ned den skållheta soppan.
Garnera med mortlade sesamfrön och kanske lite grann av ett rivet citronskal.

頂きます~

2 kommentarer: