måndag 7 oktober 2013

鶏のさっぱり煮

ifall man skall gå in på skinnet, var det här den maträtten som först fick honom att ropa
「定番!定番ですよ、これ!」 , ord om att den var ämnad för att vara en vardagsrätt.
För en japansk kvinna som lagar mat till sin man är det förmodligen det bästa betyget
en kan få. Lyckorus så in i den blotta märgen.

receptet kommer ifrån en kokbok med recept ifrån vinägerföretaget Mitsukans kafeteria.
Efter att det blivit vetenskapligt bevisat att vinäger skall motverka övervikt, blev det
den rena rama trendvågen i Japan tidigare i år att använda vinäger som smaksättare.
I vintras var det ingefära som gällde(vilket resulterade i flera utgivna kokböcker, alla
inriktade på recept med ingefära som basvara). Det som är fint med det här receptet
är att det är mycket enklare än vad det kanske ger intrycket att vara. Sedan är det också
ingredienser som är relativt enkla att få tag i. Vinägern som jag använt mig av är 穀物酢,
en japansk vinäger gjord på korn. Rätten i sig smakar inte endast gott, utan är utöver
det dessutom en fröjd för ögat. Let the eyes eat as well.
 

鶏のさっぱり煮

材料
- åtta kycklingklubbor(annars kycklinglårfilé efter ögonmått)
- fyra kokta ägg
- broccoli, efter tycke
- 10g ingefära
- en klyfta vitlök
「調味料」
- 1 deciliter 穀物酢, kornvinäger
- 1 deciliter japansk soja
- ½ deciliter vatten
- 3 matskedar socker

1. torka av kycklingklubborna.
2. skiva ingefäran tunt, krossa vitlöksklyftan.
3. häll ned 「調味料」, 1, samt 2 och låt allting koka upp.
4. skala de färdigkokta äggen och lägg ned dem i en liten skål. Efteråt häller du ned
spadet ifrån 3, tills det att de är nästintill doppade och låter allting stå i minst tio minuter.
Längs detta kommer de att få sig en fin färg och dessutom suga åt sig smaken ifrån spadet.
5.sätt på locket och koka på medelvärme under dryga 15 minuter.
6. skär äggen i halvor. Lägg upp dem tillsammans med den kokta kycklingen, samt kokt
broccoli på ett fat och ringla lite grann av det resterande spadet över.

頂きます~

1 kommentar: