onsdag 26 mars 2014

キムチチゲ

en av de främsta fördelarna med att nästan bo granne med en japansk/koreansk mataffär
är att det alltid finns kimchi inom räckhåll. Bortsett från att den är god att äta som den
är, smakar allting bättre när tillagat tillsammans med den. Vilka grönsaker och protein
som du än har till hands. Men bäst av allting skulle nog ändå vara キムチチゲ, koreansk
kimchigryta. Utmanade mig själv genom att prova på att laga ett nytt recept på det idag,
och resultatet. var. fullkomligt. magiskt. Och att hemligheten skulle ligga i två saker:
doengjang och smör. Doengjang är en koreansk sojabönpasta vilken framhäver smak-
upplevelsen av umami medan smöret ger soppan en rundare karaktär.
 
Grundreceptet kommer från hemsidan norecipes.com, men receptet jag lägger upp här
på bloggen har lite justeringar i sig och är dessutom vegetariskt.

 
 
キムチチゲ
 
材料 2人分
---- A ----
- tre kompakta deciliter med kimchi
- en liten lök, tunt strimlad
- en deciliter kimchisaft(spadet som alltid finns i förpackningen)/ vatten
- en matsked gochujang(koreansk chilipasta)
- fyra vitlöksklyftor, hackade i smått
- en liten bit ingefära, riven
- en matsked japansk soja
----
- tre och en halv deciliter vatten
- två teskedar doengjang(koreansk sojabönpasta)
- cirka 300 gram mjuk tofu, skuren i stora kuber
 
- strimlad purjolök efter smak
- en matsked smör
 
1. gör i ordning ingredienserna i sektion A. Ifall du handlat hem kimchi med ett helt
salladskålhuvud, skär du ned det i munsbitar. Rör samman de hackade vitlöksklyftorna,
ingefäran, sojan och chilipastan så att det är en slät pasta. Hetta upp lite olja i en
stekpanna under hög värme och tillägg A. Stek allting tills det har en fin konsistens.

 
 
2. häll ned 1 i en kastrull och tillsätt vatten. Efter att det kokat upp och du löst upp
sojabönpastan lägger du i tofun och sänker ned värmen. Låt allting koka under
dryga femton, tjugo minuter.
3. då det tycks vara färdigt, tillsätts smöret samt den strimlade purjolöken följt av att
du rör runt i grytan. Tänk på att alltid göra det här steget i sista sekund eftersom
fettet i smöret annars riskerar att göra grytan oljig.
4. servera grytan varm tillsammans med en skål med ris vid sidan om.

頂きます~

4 kommentarer:

  1. Åh, spännande! Har haft lite svårt för kimchi men ska ge det några fler chanser. Min sambo köpte med sig kimchi-sås från Korea som jag måste testa! Kanske provar detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det blir en sötare och mindre stark smak på kimchin då man väl hettar upp den, så kanske kan du prova det istället för att äta den "rå". :)

      Radera
  2. Åh, ser himla gott ut! Måste prova laga detta någon gång!
    Vilket märke på Kimchi köpte du? : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, kan dessvärre inte läsa koreanska, så det med namnet är dessvärre lite klurigt.. men både affärens hemlagade och köpaskimchi funkar fint. :)

      Radera