söndag 16 februari 2014

芽キャベツのリゾット

den första gången jag åt risotto var det som en uppenbarelse och sedan dess har jag varit
fast. Bara helheten i den är så toppen. Den är enkel att tillaga och kombinationen av
tuggmotstånd och en drös med parmesanost gör den till den perfekta motsvarigheten
till utrycket comfort food. Så länge som man har basingredienserna kan man använda
sig av nästintill vad som helst och som den brysselkålsfantast jag är, kändes det som
om det vore dags att prova vad den gick för. Resultatet? Ett par millimeter ifrån att få
rena lyckotårar. Receptet är det samma som i boken Veggivore, bara att bondbönorna
är utbytta mot brysselkål.


材料 4人分
- tre deciliter arvorioris
- en deciliter vitt vin
- en liter grönsaks-/kycklingbuljong
- en stor näve med brysselkål
- två vitlöksklyftor
- en lök
- två matskedar smör
- rivet skal, samt saften av en citron
- cirka 50 gram parmesanost
- peppar efter smak
- tre matskedar fin olivolja

1. först av allting kokar du upp brysselkålen emellan fem och tio minuter för att den
skall behålla sitt tuggmotstånd (sex minuter, och de blir perfekta). Då de kokat
färdigt, ställer du dem åt sidan följt av att du skär dem i halvor när nedsvalnade.
2. under koktiden ovan skär du lök och vitlök fint.
3. lös upp buljongen i vatten i en separat kastrull.
4. hetta upp 3 matskedar olivolja i en stekpanna och fräs löken och vitlöken utan
att den får färg. Lägg till riset och rör runt under någon minut tills alla korn är
glansiga. Tillsätt det vita vinet och låt drygt hälften koka bort.
5. nu kommer det till buljongen: tillsätt omkring 2 deciliter åt gången och rör runt
med en träsked eller liknande för att riskornen inte skall gå sönder. Efter dryga
15-20 minuter kommer riset att vara färdigt och al dente i sitt tuggmotstånd.
Ifall du föredrar att ha det mjukare är det bara att lägga till lite mer vatten.
6. tillsätt skal samt saft av en citron, smöret, hyvlad parmesanost och brysselkålen.
Rör runt och ta en tur med pepparkvarnen.

頂きます~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar