torsdag 8 maj 2014

辛酸っぱい豆腐

med fem dagar regn att se fram emot blir det väl inte alltför många fotografier tagna
utomhus under den närmaste tiden. Det är nämligen så att vi har regn här i Amsterdam.
Regn, regn och regn. Och av någon orsak verkar det regna mer här under våren än vad
det gör i Japan under sommarens ihållande monsunperiod. För att nämna någonting, är
det faktiskt så pass att folk här inte ens tycks tveka då det kommer till att trotsa vädret.
Inget paraply behövs, naturen är naturlig i sig. Helt enkelt.
 
och hur man än må vrida och vända på det, är regnet nyttigt för naturen och mitt hjärta
slår för det. Det ligger någon slags trygghet i luften då det faller ned på asfalten, lik en
omringande värme fastän regnet i sig är kallt. Det känns empatiskt, som om det skulle
fälla tårar för de ting som man själv är inkapabel att brista ihop för. Det gråter för en
då ting känns rent av olidliga. Sett ifrån en annan synvinkel är det dessutom gemytligt.
Man kan vara inne och samtidigt vara nöjd med hur situationen och momentet ser ut;
inga påträngande känslor av instängdhet eller klaustrofobiska aningar.
 
så, istället för att lägga upp fotografier utifrån och liknande, tänkte jag i dess plats lägga
upp ett improvisationsrecept med kinesiska smaker som låg hemma. I andra ord, ett
nyttigt recept för en students arma plånbok. Hälften av tingen i receptet kommer ifrån
min kinesiska kokbok och hälften ifrån huvudet; en slående kombination ibland.
Och roligare än det hela att mäta måtten in på millimetern. Sesamfröna till exempel är
ganska så obligatoriska ifall jag står för matlagningen, och därmed drösen av dem.

 

材料 1人分
- salt
- cirka 200 gram mjuk tofu (jag använde mig av en medelfast sådan)
- en matsked chinkiangvinäger
- två teskedar ljus soja
- två matskedar kycklingbuljong
- 1 matsked ラー油 ("rayu"),  sesamolja med chili
- en tesked sesamolja
- 1½ tesked fint hackad vitlök
- två matskedar fint skurna vårlökar
- en röd chili, fint hackad

till serveringen:
- en matsked fint skuren vårlök
- sesamfrön efter smak

1. koka upp vatten i en kastrull, nog så att det skall kunna täcka tofun. Salta det lite
grand. Använd en sked och skopa ur stora bitar av tofun, vilka du sedan lägger ned
i vattnet. Låt allting sjuda under dryga fem minuter så att värmen hinner gå igenom.
2. medan tofun tillagas kan du förbereda alla resterande ingredienser. Lägg ned dem alla,
förutom garneringen, i en skål tillsammans med lite salt och rör om.
3. då tofun väl är tillagad, använder du en hålslev för att föra över den i skålen och bryta
upp den i mer passande bitar. Strö över garneringen och servera varm tillsammans med
en skål med ris och färskt grönt vilket balanserar hettan.

頂きます~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar